Ga staan voor jezelf

Een jonge beveiliger komt naar me toe gelopen met een verzoek. Waarop ik heel rustig zeg: “Nee.” Je merkt duidelijk dat hij doet wat hem is opgedragen. Vervolgens spreekt hij over regels en maakt een weids gebaar ondersteunend met de woorden “kijk iedereen doet het.”

“En dat is nu precies de reden waarom ik het niet doe,” geef ik hem aan en ik leg uit:

  • wat het met mijn zelfrespect doet als ik mezelf kleiner maak voor anderen
  • dingen doe waar ik absoluut niet achter sta onder het mom van “iedereen doet het” +
  • hoe gevaarlijk het kan zijn om onnadenkend bevelen op te volgen en de massa te volgen.

Hij luistert oprecht en aandachtig.

Vervolgens spreken we over zijn verblijf op het eiland, waarom hij hier is en wat zijn toekomstplannen zijn. Terwijl we elkaar groeten, zeg ik hem dat er een dag komt waarop hij nog eens terugdenkt aan die ‘eigen wijze vrouw op Curaçao.’ Hij moet lachen en zegt: “Dankjewel,  je hebt me aan het denken gezet.”

Zelf nadenken

Je bent hier op de wereld met jouw eigen unieke:

  • blauwdruk
  • zielsmissie en je
  • zelfdenkende vermogen.

Vanaf het begin van je bestaan wordt dit onder druk gezet door je omgeving:

  • ouders: die zich druk maken om wat anderen vinden en je leren om zogenaamd beleefd te zijn en daarmee soms dingen doet tegen je zin.
  • onderwijs: dat erop gericht is om je in de pas te laten lopen ipv je talenten ten volle te benutten.
  • organisaties: waar regelmatig mensen posities bekleden waarvoor ze totaal ongeschikt zijn of ongewenst gedrag vertonen dat wordt geaccepteerd omdat ze op een bepaalde positie zitten en niemand daarvan iets durft te zeggen.
  • kerk/religie staat voor jou misschien ook in dit rijtje van hervormers.

Ooit begon het als een ‘onschuldig’: “Je moet je bord leegeten bij tante Bepje”, terwijl je zat te kokhalzen of “geef ome Klaas een kus, doe eens beleefd” terwijl alles in je zei dat ome Klaas onzuiver was en je niet bij hem in de buurt wilde komen.

Het resultaat op volwassen leeftijd is volgzaamheid. Je bent gestopt met zelf nadenken, want steeds wanneer je zelf nadacht in je jonge jaren of anders dacht werd dat afgestraft. Langzaam maar zeker ben je de verbinding met je essentie verloren.

Herverbinden met jezelf

Als er iets is waarop de mensheid nu wordt uitgedaagd, dan is het om

  1. zelf na te denken
  2. te luisteren naar je gevoel en intuïtie en
  3. te gaan staan voor wie je bent

Allemaal zaken die niet alleen door opvoeding, onderwijs en het arbeidsproces onder druk zijn komen te staan, maar ook door de industrialisering en technologische ontwikkelingen. Daardoor is de mens het contact met de eigen ziel kwijtgeraakt en het vermogen om op zielsniveau met anderen te verbinden.

Toch is verbinding met jezelf vinden makkelijker dan je denkt. Het is zaak dat je jezelf op de eerste plaats loskoppelt van alles wat ‘iedereen doet.’ Dat vraagt om moed.

Hoe ?

  1. Stop eens een dag, een week of langer met het volgen van alles wat gericht is op de massa, zoals nieuws via radio, tv en krant. Op die manier kun je je eigen beeld vormen over de wereld.
  1. Ga met jezelf op pad, een dag in de buurt, een weekend verder weg of wie weet alleen op vakantie. Zoals ik dit nu tik tijdens mijn al-leen-reis vanaf zonnig Curaçao. Op die manier kun je jezelf weer voelen, horen en ontdekken.
  1. Begeef je meer in de natuur; bos, strand, zee. Buitenzijn brengt je in contact met alle voedende elementen; water, vuur, aarde, lucht.
  1. Vraag jezelf af hoe je je voelt en wat je nu nodig hebt en geef daar gehoor aan.

Ga staan voor wie je bent

En als je dan weer meer verbonden bent met jezelf kun je in al je relaties zowel werk als privé daarvoor uitkomen;

> dit ben ik

> dit is waar ik voor sta

> dit is wat ik te bieden heb

> dit is wat ik waard ben

> dit doe ik wel en dat doe ik niet

> op manier x kom ik het beste tot mijn recht

> in omgeving y gedij ik het beste

> het meest blij word ik van z

Dan gaat er een wereld voor je open. Een wereld vol vrijheid en onbeperkte mogelijkheden. Een leven waarin jij als Intuïtief Persoonlijk Leider aan het roer staat.

www.gladysdaniel.nl

www.jijbentperfect.nl

Workshop

Gladys verzorgt tevens een workshop “Ga staan voor jezelf” op 14 april van 13.30-16.00, vooralsnog willen we deze fysiek aanbieden. De locatie zal in de regio zijn en nader gecommuniceerd worden.