Digitale booster!

Het wereldwijde web niet meer uit ons bestaan weg te denken. Op zoek naar een heerlijk recept? Een avontuurlijke vakantie? Antwoord op een gezondheidsvraag? De tekst van een mooie song? Eenvoudig gevonden! En wat te denken van de store. Apps die aansluiten bij het op orde houden van je administratie of TO DO lijst. Apps die je ondersteunen bij gezond leven of een goede work-out. Van games tot uitlaatkleppen voor je creatieve geest. Het is een wezenlijk onderdeel van ons bestaan.

De vaardigheid surfen ons eigen maken, heeft niet veel inspanning gekost. Gedreven door nieuwsgierigheid en informatiehonger golfen wij steeds verder op het wereldwijde web. Een vaardigheid die meer aandacht van ons vraagt is die van alertheid en gezonde achterdocht. Helaas ligt de schaduw van digitalisering, van gemak met slimme apparaten dagelijks op de loer. Hoogste tijd om ons digitaal weerbaar te maken en te houden!

Vandaag is het Safer Internet Day. Bedacht om onze kinderen digitaal wijs en weerbaar te maken zodat zij veilig online actief kunnen zijn. Dit jaar onder de titel ‘Together for a better internet’. Het engels is niet voor niets. Een internationale beweging, want veilig online zijn, speelt zich niet af binnen onze Nederlandse grenzen. En vraagt om samenwerken, over grenzen heen, om internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen, vooral voor kinderen en jongeren.

De veiligheid richt zich niet alleen op malafide websites. Het heeft ook aandacht voor grooming (online kinderlokken) en schadelijk gedrag zoals cyberpesten of sexting (versturen van seksueel getinte foto’s, filmpjes of berichten). Dat het nodig is, blijkt uit de 30.000 meldingen die er per jaar binnen komen bij het Nederlandse Meldpunt. Hun doel is om kwetsend en schadelijk materiaal zo snel mogelijk van het internet te laten verdwijnen.

Nu zou je zomaar je hoofd kunnen wegdraaien omdat het gericht is op kinderen. Maar hoe vaak klik jij niet achteloos of (kinderlijk)naïef op een link? Accepteer je zonder echt gelezen te hebben de voorwaarden rond cookies? Download je een afbeelding, liedje of nieuwe app zonder dat je echt even hebt nagedacht over de mogelijke gevolgen? Tijd voor actie! Stimuleer je kind(eren), buurjongen/-meisje, neefje of nichtje online wijzer te worden door slim gebruik te maken van (sociale)media. En vergeet vooral niet om zelf mee te liften op deze digitale booster.

Onzin hoor ik je misschien denken? Niet voor niets startte de overheid met de campagne ‘Voorkom een hack, doe de update-check’. Slimme apparaten zijn niet meer weg te denken uit onze huishoudens. Maar deze apparaten vragen extra onderhoud in het tijdig updaten en voor gebruik aanpassen van de instellingen en wachtwoorden. Voor je het weet dringt een niet genodigde gast via je slimmer apparaat je digitale huishouden binnen.

Als security officer ben ik blij met de digitale booster van vandaag! Even weer met de neus op de feiten. Genieten en digitaal gezond leven kunnen namelijk prima hand-in-hand gaan. Zorg ervoor dat je weerbaar bent en blijft! Laat je regelmatig digitaal updaten met verfrissende berichten en aansprekende campagnes! Belangrijk om hierin zelf de regie te nemen. Vergroot jouw vaardigheden en kennis om online veilig te blijven EN te profiteren van de kansen die internet en mobiele technologie bieden.

Hartelijke groet,
Namens team Corporaties in Beweging, Corpo Connect ZHZ en Bloei!

Tineke de Vries,
Security officer en adviseur informatisering bij Vidomes


Relevante websites

www.mediawijsheid.nl

Www.hoezomediawijs.nl

www.veiliginternetten.nl

www.mediamasters.nl

Hack Battle