INCLUSIEF WONEN
Inhoud
Hoe is het om een plek te creëren voor gewone mensen die er samen een Leidse wijk van willen maken? In het Nico van der Horstpark hebben de woningcorporaties Ons Doel en De Sleutels dit woonproject vormgegeven.
Suzanne Bouwman van Ons Doel, Mirjam den Outer van De Sleutels en Jennefer Verbeek van Peen & Ui vertellen op inspirerende wijze hoe dit woonproject tot stand in gekomen. In het middelpunt staat de mix aan bewoners. Een deel van deze mensen heeft een vluchtelingenachtergrond. “Daarom werken we samen met Stichting Vluchtelingenwerk. Omdat het park een nieuwe woonlocatie is, bepalen de bewoners hoe de wijk er uitziet. Samen maken ze van Nico een fijne woonplek.”
Hoe je dit ‘samen’ tot stand brengt, komt voort uit de filosofie van ‘inclusief’ werken. Dit betekent dat ieders input van gelijke waarde is en op evenveel aandacht kan rekenen. De social designers van Peen & Ui hebben hierbij geholpen.
Vervolgens was er volop gelegenheid tot vragen stellen en rondkijken. Hoe organiseer jij ‘inclusief wonen’? Wat werkt wel en wat moet je juist niet doen? We leerden van elkaar tijdens deze bijeenkomst. We inspireerden elkaar.
Wil je ook nog een keer een kijkje nemen in het Nico van der Horstpark? Geef het aan via de mail en we organiseren gewoon nog een bezoek aan deze ‘gewone wijk in Leiden’.
Voor wie
Het werkbezoek is bestemd voor een ieder die te maken interesse heeft in het creëren van een ‘inclusieve samenleving’. Maar ook mensen vanuit de vastgoedkant kunnen hun hart ophalen. Het Nico van der Horstpark is namelijk gebouwd middels houten units, zogenaamde tiny houses.
Begeleiders
Het werkbezoek wordt georganiseerd door Suzanne Bouwman en Mirjam den Outer.
Suzanne Bouwman
Suzanne werkt als manager Wonen bij Ons Doel.
“De manier waarop wij werken komt tot uitdrukking in ons motto: ‘met elkaar voor elkaar’.
- ‘met elkaar’ dus samen met onze netwerkpartners en in co-productie met onze huurders.
- ‘voor elkaar’ voor onze huurders en kwetsbare mensen in de samenleving.
- ‘met elkaar voor elkaar’ betekent dat we het samen voor elkaar krijgen, samen bereik je meer en een beter resultaat.”
Mirjam den Outer
Mirjam is wijkconsulent bij De Sleutels. “Bij de Sleutels willen we mensen een goed thuis bieden. Daar doen we alles aan. Een goed thuis betekent een goed onderhouden en geïsoleerde woning, in een prettige wijk. De sfeer in een wijk wordt vooral door de bewoners bepaald. Wij ondersteunen daar graag in. Samen met onze huurders en partners in de wijk houden we de woonomgeving schoon, heel en veilig en is er ruimte voor mooie initiatieven.”
Locatie
De locatie voor dit werkbezoek is Nico van der Horstpark, 2324AW Leiden.