Terugblik werkbezoek Conceptbouw

De kranten staan bol met berichten over woningnood. Hoe kunnen we als corporaties de productie van nieuwe woningen op verantwoorde wijze vergroten? Is conceptbouw het antwoord hierop? En wat betekent deze nieuwe manier van bouwen voor de inhoud van jouw werk?

Ger Buijs van Habeko heeft op woensdag 22 januari 6 collega’s van verschillende corporaties rondgeleid bij de 12 energie-neutrale conceptwoningen in Hazerwoude-Groenedijk. Het gaat bij deze locatie om sloop-nieuwbouw. Ger heeft uitleg gegeven over de bouw van deze NOM woningen en alles wat daarbij komt kijken. De daken, buitengevels en tussenwanden worden in fabrieken gemaakt en over de weg naar Hazerswoude gebracht. Deze komen inclusief voordeuren en ramen aan op de bouwplaats. Het binnenwerk wordt wel nog op traditionele wijze afgebouwd. Deze manier van bouwen vergt minder werk van de projectleider en er komt geen architect aan te pas. Dit project was echter nog niet goedkoper dan de traditionele bouw, omdat bij elke afwijking van het concept een meerprijs werd berekend. In totaal liggen 174 zonnepanelen op de daken van deze 12 woningen.

Er is veel concrete informatie uitgewisseld over prijzen, oppervlaktes, type waterpompen, EPV, energiecoaches, omslagpunten, terugkeerders, recht op een woning en ga zo maar door. Ook is er aandacht besteed aan hoe je bewoners voorbereidt op het wonen in een NOM-woning. Het vereist namelijk echt ander ‘bewonersgedrag’ en ook de monitoring van het verbruik is een punt van aandacht voor zowel de bewoners als de corporatie. Kortom zeer boeiend en interessant!